Den Elzent is een wijk in Eindhoven. De wijk wordt begrensd door het riviertje de Dommel, de Boutenslaan, het Stadswandelpark, de Bomanshof en de PC Hooftlaan. Den Elzent dankt zijn naam aan de elzenbomen, waarvan er vroeger veel in dit gebied langs de Dommel groeiden.

 

In het begin van de twintigste eeuw waren op deze plek de bleekvelden van de textielindustrie, waar Eindhoven toen rijk aan was. In die tijd gaf de gemeente Eindhoven aan architecten ir. J. Cuypers en L.J.P. Kooken de opracht om een stedenbouwkundig ontwerpplan op te stellen om er voor te zorgen dat er na de annexatie van omliggende gemeenten een stad zou ontstaan die "plaats biedt aan huisvesting, productie en verkeer".

 

De uitvoering van het plan van Cuypers en Kooken start voor wat Den Elzent betreft in 1920, met de aanleg van wegen. Weldra werden er de eerste huizen gebouwd. Niet alleen door Philips als huisvesting voor personeel (onder andere de gezellenhuizen), maar ook door hoger personeel van Philips, fabrikanten, en ondernemers.

 

De bebouwing en uitstraling is sinds die tijd eigenlijk nauwelijks veranderd. Den Elzent is een sfeervolle wijk met mooie architectuur en veel groen: het Stadswandelpark en diverse plantsoenen. Dit is niet alleen aangenaam om in te wonen, maar ook fijn om doorheen te wandelen of te fietsen en te genieten van de rust en het groen. Den Elzent is opgedeeld in Noord- en Zuid, die samen vertegenwoordigd zijn in de wijkvereniging.

 

Vrij naar "Historie van Den Elzent" door Olga Timmer-Kool,
ISBN 90-9017113-4